Dit is een gastblog van Webcrafter, geschreven door Sander Touw.
Niets is zo vervelend voor je websitebezoekers als een trage website. Deze ergernis kan er zelfs voor zorgen dat ze je website wegklikken. Je wilt je websitebezoeker een fijne ervaring geven, geen frustraties creëren en al helemaal geen omzet mislopen door ergernissen. Daarom delen we in dit artikel 10 tips om jouw WordPress-website een stuk sneller te maken.
Klik HIER om de handige infographic te weergeven/downloaden!
1. Kies een betere webhostingprovider
Er zijn webhostingproviders die het opzetten van geoptimaliseerde cloudservers zo eenvoudig mogelijk maken. Met een goede hosting wordt je website een stuk sneller en dus gebruiksvriendelijker.
2. Gebruik een lichtgewicht WordPress-thema
De beste optie hier is om lichtgewicht thema’s te gebruiken. Deze zijn makkelijker in te laden.
3. Verklein afbeeldingsformaten
Afbeeldingen leveren de belangrijkste bijdrage aan de toename van de grootte van een bepaalde webpagina. De truc is om de grootte van de afbeeldingen te verkleinen zonder concessies te doen aan de kwaliteit.
Er zijn diverse plug-ins beschikbaar om afbeeldingen te verkleinen, zoals WP Smush en EWWW Image Optimizer.
- Verklein JS- en CSS-bestanden
Als je enigszins wat technisch bent kan je via plug-ins de CSS en JS-bestanden van je website verkleinen. Een handige plug-in om dit mee te doen is Autoptimize.
- Maak gebruik van caching
WordPress caching plug-ins (bijv. W3 Total Cache) zijn er al heel lang, waardoor de complexe taken van het toevoegen van caching-regels aan je website eenvoudig zijn. Het combineren van dergelijke plug-ins met geavanceerde caching-mechanismen zoals Varnish kan helpen de laadsnelheid van de website te verbeteren en uiteindelijk WordPress aanzienlijk te versnellen.
- Gebruik een CDN
Er zijn veel CDN (Content Delivery Networks) die helpen om de laadsnelheid van de site voor bezoekers uit verschillende landen tot een minimum te beperken. Een CDN bewaart een kopie van de website in verschillende datacenters op verschillende plaatsen. Cloudflare en MaxCDN behoren tot de meest populaire CDN-services.
- Schakel GZIP-compressie in
Je kan ofwel een plug-in gebruiken zoals PageSpeed Ninja, die GZIP-compressie mogelijk maakt, of codes toevoegen aan het .htaccess-bestand van jouw website.
- Opschonen van WordPress-database
Door ongewenste gegevens uit de database te verwijderen, wordt de omvang ervan tot een minimum beperkt en helpt het ook bij het verkleinen van de back-ups. Het is ook noodzakelijk om spam-comments, nepgebruikers, oude concepten en misschien zelfs ongewenste plug-ins en thema’s te verwijderen.
- Deactiveer of verwijder plug-ins
IFTTT of Zapier zijn twee webservices die helpen bij het automatiseren van dergelijke taken en het verminderen van de belasting van de website.
- Beperk externe scripts tot een minimum
Het gebruik van externe scripts op webpagina’s voegt een grote hoeveelheid gegevens toe aan de totale laadtijd. Het is dus het beste om een laag aantal scripts te gebruiken, inclusief alleen de essentiële, zoals trackingtools (o.a. Google Analytics).
Tools om de laadsnelheid van pagina’s te testen
Tot slot, nog een aantal handige tools om de laadsnelheid van je website te testen: