De ultieme SEO checklist: 31 factoren waarmee jij je concurrenten verslaat

Het zoekalgoritme van Google kent wel 200 factoren waarmee rekening wordt gehouden in de rangschikking van de pagina’s. Dat is nogal wat om rekening mee te houden. Met deze handige checklist van 31 SEO-factoren kan jij ongetwijfeld aan de slag met het optimaliseren van je website.

SEO is cruciaal. 32,5% van de clicks gaat naar het eerste zoekresultaat wat iemand tegenkomt. 17,6% naar de tweede. Kom je op de tiende plek, of zelfs op de tweede pagina, zul je het met minder dan 1% van de clicks moeten doen.

SEO verdient dus zeker jouw aandacht. Wil jij met jouw website beter gaan ranken? Pak de checklist bij de hand, en afvinken maar!


Structuur en tekst

1: Is er gebruik gemaakt van htags/headings (H1-H6)?

Htags of headings zijn titels en subtitels die de structuur van een pagina aangeven. Met deze tags geef je de hiërarchie van een pagina aan. H1 is de titel van de pagina. H2, H3, etc. geven de verdere hiërarchie aan. Het is niet aanbevolen om meer dan één H1 te gebruiken. Meerdere H2’s, H3’s enzovoorts is geen probleem.

Je kan met de inspectietool checken of jouw titels een htag toegewezen hebben gekregen. Ga met je muis naar jouw webpagina, klik op de rechtermuisknop en ga naar ‘inspecteren’. Rechts in het beeldscherm verschijnt nu een venster met code. Klik daarin linksboven op het muisicoontje en beweeg je muis naar de titel die je wil inspecteren.


2: Is H1 het hoofdonderwerp van de pagina?

Zoals hierboven is het zaak om één H1 te gebruiken. Dit is het onderwerp of de belangrijkste zoekterm van de pagina. Je pagina kan in principe maar één onderwerp hebben, dus het is niet nodig om meerdere H1’s toe te voegen.


3) Is de structuur van de pagina duidelijk door de htags te bekijken?

Het is belangrijk om de hiërarchie van de pagina duidelijk in de htags weer te geven. Als je pagina bijvoorbeeld over Nederland gaat, doe je dat als volgt:

H1: Nederland

H2: Gelderland, Noord-Holland, enzovoorts

H3: Gemeente Ede, Gemeente Zaanstad, enzovoorts

H4: Bennekom, Zaandam, enzovoorts


4) Komen de belangrijkste zoekwoorden terug in de htags?

Het is misschien logisch dat de woorden waarop jij gevonden wil worden in de titels en subtitels moeten staan, maar het is toch de moeite waard om het even checken. Google gebruikt htags om af te leiden waar de pagina precies over gaat, en wat belangrijke woorden zijn.


5) Komen de belangrijkste zoekwoorden voor in de eerste 150 woorden van de pagina?

Zoekmachines hechten net wat meer waarde aan de eerste 100 tot 200 woorden op een pagina. Ook voor je bezoekers is het fijn om niet eerst 4 alinea’s te hoeven lezen voordat ze vinden wat ze zoeken. Zorg er daarom dus voor dat de zoekwoorden vroeg in de tekst worden getoond.


6) Komt het belangrijkste zoekwoord terug in de URL?

Het is belangrijk om het belangrijkste zoekwoord in de URL terug te laten komen. Verzorg jij bijvoorbeeld gezichtmassages, dan is het belangrijk om dit woord in de URL weer te geven.

7) Komen de synoniemen van je zoekwoorden voor in de tekst en htags?

Elektromonteur, elektricien, mecanicien, servicemonteur…
Sommige woorden hebben nogal wat synoniemen. Zorg ook dat deze in je webpagina voorkomen zodat de tekst relevanter wordt voor mensen die juist op de synoniemen zoeken. Ben je benieuwd naar welke variant van het woord het vaakst wordt gezocht? Dit kan je via Google Trends uitzoeken.


8) Wordt de tekst af en toe onderbroken door een afbeelding of witregel?

Een tekst schrijf je niet voor Google, maar voor je bezoeker. Niemand houdt van tekstmuren, zorg ervoor dat de tekst leesbaar blijft en prettig oogt.


9) Is de tekst begrijpelijk voor de doelgroep?

Hou rekening met het feit dat je tekst voor een bepaalde doelgroep schrijft. Als een tekst bedoeld is voor middelbare scholieren, is het verstandig het taalgebruik simpeler te houden. Als een tekst bedoeld is voor advocaten of juristen, is het juist verstandig om wat deftiger taalgebruik te hanteren.

 

Technisch

10) Is Google Analytics ingesteld?

De beste tool om de effectiviteit van je website te meten is ongetwijfeld Google Analytics. En het beste van alles is: het is helemaal gratis. Wel zal het even duren voordat je de tool begrijpt en onder de knie hebt, maar het is zeker de moeite waard. In het begindashboard van Google Analytics staat al heel wat nuttige informatie over het websitebezoek van de afgelopen 7 dagen. Verder kun je heel wat met deze tool, waaronder: 

  • Kijken waar je bezoekers vandaan komen (Google, Social media, inkomende links, etc.)
  • Kijken hoelang je bezoekers op een bepaalde webpagina blijven plakken
  • Kijken op welke pagina’s je bezoekers vaak wegklikken
  • Analyseren welke route de bezoekers op je website bewandelen

De mogelijkheden zijn eindeloos. Op deze link kun je aan de slag met het installeren van Google Analytics. https://support.google.com/analytics/answer/1008015?hl=nl


11) Is Google Search Console ingesteld?

Een andere gratis tool van Google die enorm veel waardevolle data oplevert is Google Search Console (voorheen: Google Webmaster Tools). Google search console is de beste vriend van elke SEO-specialist. Hiermee kun je namelijk de aanwezigheid van jouw website in Google controleren en onderhouden. Ook kun je problemen met de vindbaarheid in Google, of andere technische website-gerelateerde problemen oplossen met Google Search Console. Bijvoorbeeld:

  • Bevestigen dat jouw website door Google kan worden gevonden
  • Nieuwe content versneld aanvragen voor indexering
  • Meldingen krijgen wanneer er problemen met indexering of spam optreden
  • Bekijken welke externe websites een link naar jouw website hebben geplaatst
  • Een sitemap indienen (later meer hierover)

Met het volgende artikel kun jij Google Search Console gaan instellen voor jouw website: https://www.searchsignals.nl/google-search-console-instellen/


12) Is de sitemap ingediend in Google Search Console?

Een sitemap is een losse pagina met daarop een lijst van de pagina’s die er op een website te vinden zijn. Voor de vindbaarheid in Google is het vooral belangrijk om een XML-sitemap in te dienen. Zo kan Google elke pagina die jij hebt gemaakt altijd vinden.

Het indienen van een sitemap kan via Google Search Console (in het linkermenu onder Index à Sitemaps). Daarvoor moet je eerst een sitemap laten maken. Dat kan op de volgende website: https://www.xml-sitemaps.com/.


13) Heeft je website een SSL-certificaat?

Ook het SSL-certificaat is een belangrijke factor. Een SSL (Secure Sockets Layer) wil zeggen dat de gegevenswisseling tussen gebruiker en server versleuteld is. Wanneer de gegevens worden onderschept door kwaadwillende buitenstaanders, wordt de informatie weergegeven als ‘codetaal’, die voor mensen niet te lezen is. De informatie is hiermee dus onschadelijk gemaakt.  

Tegenwoordig stellen webbrowsers steeds hogere eisen aan de veiligheid. Wanneer je een website probeert te bezoeken zonder SSL-certificaat, krijg je bijvoorbeeld in Google Chrome de volgende waarschuwing:

Wanneer een site wel netjes de zaken op orde heeft, krijg je een slotje te zien naast het webadres.

Een uitgebreide instructie van hoe je een SSL op jouw website kan krijgen is te vinden op deze link: https://iwebdesign.eu/blog/gratis-ssl-certificaat-aanvragen/.


14) Is je website geoptimaliseerd voor snelheid?

De snelheid van jouw website is een factor voor de ranking in de zoekresultaten. Vooral sinds de Core Web Vitals Update is de laadtijd van je website een doorslaggevende factor geworden. Op de volgende tool van Google: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=nl kun je zien hoe jouw website scoort op snelheid. Daarnaast geeft deze handige site ook tips over hoe je de snelheid van je website kan verbeteren.


15) Is er gebruik gemaakt van robots.txt?

Als er bepaalde pagina’s op je website hebt waarvan je liever niet hebt dat deze te vinden zijn via Google (bijvoorbeeld de inlogpagina van jouw backend), kan dit worden doorgegeven via een robots.txt bestand. Dit bestand geeft aan welke pagina’s niet door de crawlbot van Google hoeven te worden gevonden. Op deze pagina kan je leren hoe je een robots.txt bestand kan maken en indienen. https://developers.google.com/search/docs/advanced/robots/create-robots-txt


16) Bevat de pagina geen dode links?

Dode links zijn nogal irritant voor je gebruiker. Google weet dat ook. Als er veel links op je website zijn die niet werken, is dat schadelijk voor je ranking. Met de volgende website kun je checken welke links niet werken, of onterecht worden geredirect. https://validator.w3.org/checklink


17) Is de website mobielvriendelijk (responsive)?

Omdat ongeveer de helft van al het internetverkeer tegenwoordig via een mobiele telefoon gaat, is het essentieel om een website te hebben die mobielvriendelijk is. Sterker nog: Google kijkt eerst naar de mobiele versie van je website. Het is een kleine moeite om jouw website even te testen met een mobiele telefoon. Daarnaast kan je via Google Search Console ook nog eens fouten in de mobielvriendelijkheid van je website opsporen.

Helaas zijn er nog steeds veel websites die totaal niet mobielvriendelijk zijn ingericht. Dat zorgt er voor dat er bijvoorbeeld tekst buiten het scherm valt, of afbeeldingen op ongewenste locaties worden geplaatst. Een langwerpig, recht scherm is natuurlijk heel iets anders dan een brede monitor.

Gelukkig heeft Google ook hiervoor weer de perfecte gratis oplossing, de ‘mobielvriendelijke test’. https://search.google.com/test/mobile-friendly


18) Is de structuur van de website duidelijk door de URL te bekijken?

De URL bevat over het algemeen informatie over de inhoud van de pagina. Het is het handigst om de naam van de pagina, en die van de moederpagina (parent page) weer te geven. Daarnaast is het zaak om de URL zo kort mogelijk te houden. Dit is niet alleen Google vriendelijk, maar zo hou je ook rekening met mensen die jouw website op een ongewone manier navigeren. Bijvoorbeeld door een deel van de URL weg te halen.

Voorbeeld van een ‘goede’ URL:

https://curaetpura.nl/diensten/sportmassages

Voorbeeld van een ‘slechte’ URL:

https://voorbeeld.nl/2021-06/ihasdgfiySGqwh79r23rt7ef9873r632ur3ewv###55.php?id=65423423737


19) Zijn de afbeeldingen geoptimaliseerd?

Het optimaliseren van afbeeldingen gaat hand in hand met de snelheid van jouw pagina. Een pagina met enorm veel afbeeldingen wordt langzamer geladen dan een pagina met platte tekst. Nu is het natuurlijk niet verboden om afbeeldingen te gebruiken, maar hou de bestanden zo klein mogelijk.

Kies bij webpagina’s altijd voor afbeeldingen in JPG-formaat in plaats van PNG. Deze bestandseenheid is namelijk kleiner en laadt dus sneller.

Op https://imagecompressor.com/ kun je jouw afbeeldingen optimaliseren voor gebruik op webpagina’s.


20) Wordt er gebruik gemaakt van Alt teksten voor afbeeldingen?

Een alt-tekst is een stukje tekst dat wordt weergegeven wanneer een afbeelding niet kan worden geladen. Daarnaast geeft het zoekmachines context over wat er in deze afbeeldingen te zien is. Google is namelijk erg goed in het interpreteren van tekst, maar minder goed in het lezen van afbeeldingen.

 

Conversiegericht

21) Is er gebruik gemaakt van conversie-knoppen/Calls to action?

Een webpagina heeft vaak een doel: het maken van een bestelling, het plannen van een afspraak, of het downloaden van een bepaald document. Het is belangrijk om het de bezoeker gemakkelijk te maken om dit doel te bereiken. Gebruik daarom opvallende knoppen met daarin het doel dat jij wenst te bereiken. Zon knop heet een ‘call to action’, omdat het de bezoeker aanzet tot het ondernemen van actie.

De call to action knop moet opvallen. Daarom wordt er vaak gekozen voor een kleur die op andere gebieden van de website weinig voorkomt. Daardoor springt deze meteen in het oog. Hieronder zie je de call to action van marketinggigant Coolblue:

22) Wordt het de bezoeker gemakkelijk gemaakt om te converteren?

Hierover kunnen we kort zijn. Een conversieproces moet zo kort mogelijk zijn. Zonder frictie, zonder onnodige extra stappen en zeker zonder foutmeldingen. Vraag tijdens het conversieproces alleen gegevens die echt noodzakelijk zijn, iedere extra stap in dit proces is er namelijk een te veel. Een adres vragen is natuurlijk noodzakelijk als je een bepaald product naar dit adres moet verzenden, maar totaal onnodig als je wil dat iemand jouw e-book downloadt.


23) Lost de pagina het probleem van de bezoeker op?

Dit is misschien een open deur intrappen, maar een pagina dient altijd een bepaald probleem op te lossen. De bezoeker heeft een bepaalde vraag of probleem en jij lost dit op met jouw pagina. Kijk even kritisch naar jouw pagina, en vraag jezelf af of de bezoeker hiermee geholpen is. Sommige pagina’s leveren namelijk meer vragen op dan antwoorden.

 

Zoekresultaat

24) Is de meta titel ingevuld?

De meta titel is de donkerblauwe tekst die in de zoekresultaten wordt weergegeven. Deze kun je in de meeste contentbeheersystemen geheel naar wens aanpassen. Normaal wordt deze automatisch gegenereerd, maar dit levert niet altijd de gewenste resultaten op. Hou er wel rekening mee dat je slechts 60 tekens mag gebruiken voor je meta titel.


25) Is de meta description ingevuld?

Het stukje beschrijvende tekst in de zoekresultaten heet de meta description. Ook deze wordt automatisch gegenereerd wanneer je hier zelf niets invult. Dat levert vaak ongewenste resultaten op. De meta description moet ongeveer 50-150 karakters lang zijn.


26) Nodigt de meta description uit om verder te lezen?

In de meta description krijg je de eerste kans om je bezoeker alvast te verleiden om verder te klikken. Bijvoorbeeld door een vraag te stellen waar de bezoeker waarschijnlijk ‘ja’ op antwoordt. In de meta description vertel je alvast waarom de zoekmachinegebruiker op jouw zoekresultaat moet klikken, zonder al te veel prijs te geven. Bijvoorbeeld:

‘Op zoek naar een goedkope laptop? Bij bedrijf X heb je de keuze uit ruim 50 verschillende laptops. Vandaag besteld, morgen in huis.’

of

‘Wordt jouw pc ook steeds trager? Laat onze experts ernaar kijken. Bedrijf X heeft ruim 15 jaar ervaring met het opschonen van computers.’


27) Staan belangrijke zoekwoorden in de meta titel?

De meta titel is het eerste wat iemand leest in het zoekresultaat. Als zijn zoekwoord voorkomt in de meta titel, weet de zoekmachinegebruiker dat hij goed zit.  


28) Staan belangrijke zoekwoorden in de meta description?

In de meta description probeer je de zoekmachinegebruiker te verleiden om te klikken op jouw website. Zijn zoekwoorden staan in deze meta description dikgedrukt en vallen daardoor meer op. Daarom is het handig om zoekwoorden waarop jij met jouw website gevonden wil worden, in de meta description te plaatsen.


Links

29) Staan er nuttige links op de pagina?

Met nuttige links probeer jij de bezoeker van je pagina te helpen. Dit kan bijvoorbeeld een link vanuit jouw website naar een andere (relevante) website zijn. Als jouw webpagina gaat over het opschonen van computers, is het handig om links te plaatsen naar software die de bezoeker daarbij kan helpen. Dat is een voorbeeld van een relevante link die zal worden beloond door het algoritme van Google.

Plaats je op diezelfde pagina echter een link naar een pagina waar je fietsen kan kopen, herkent Google dit niet als een relevante link en kan je pagina hiervoor zelfs gestraft worden.

Ook kan het nuttig zijn om een interne link te plaatsen. Dit is een link die van de ene pagina op jouw website, naar een andere pagina op jouw website verwijst. Bijvoorbeeld als je in jouw homepagina de bezoeker probeert aan te zetten om contact op te nemen. Dan is het wel zo handig om direct een link naar de contactpagina te plaatsen.


30) Openen uitgaande links in een nieuw venster?

Als je op jouw pagina een link naar een andere website plaatst, is het handig om deze te laten openen in een nieuw venster. Zo raakt jouw bezoeker jouw waardevolle pagina niet kwijt. Nog belangrijker, jij raakt op deze manier jouw bezoeker niet kwijt.


31) Openen interne links in hetzelfde venster?

Omdat een bezoeker die op een interne link klikt jouw website niet verlaat, is het niet nodig om de bezoeker een nieuw venster voor te schotelen. Hou interne links lekker in hetzelfde venster, je bezoeker zal je dankbaar zijn.

Hulp nodig?

Kunt jij hulp gebruiken met jouw SEO-strategie? Ik help graag, neem gerust contact met me op. 

Interessant? Deel hier

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Tim Coset

Tim Coset

Online marketeer