Hoger in de zoekresultaten komen komt niet zomaar aanwaaien. Vaak is hier een langetermijnstrategie voor nodig. Heb jij nou geen idee waar je moet beginnen? Het schrijven van waardevolle content is een slimme eerste stap. De leus ‘content is king’ is inmiddels heilig geworden in de wereld van SEO, en dat is niet voor niks. In deze blog lees je waarom.
Hoe werkt Google?
Het doel van Google is om een zo relevant mogelijke pagina te tonen op basis van de zoekopdracht van de gebruiker.
Het algoritme van Google omvat honderden factoren die meewegen in het toewijzen van een bepaalde rank aan een pagina, en al deze factoren zorgen er voor dat het meest relevante resultaat naar boven komt drijven.
Een nieuwe pagina wordt eerst ‘gecrawld’ door Google. Dit wil zeggen dat een bot van Google de pagina bezoekt en de links op deze pagina volgt om te begrijpen waar de pagina over gaat.
Nadat de pagina is gecrawld, wordt deze geïndexeerd. Dat betekent dat hij een zoekpositie toewijst aan de pagina op bepaalde zoektermen. In principe wordt jouw pagina hiermee geordend tussen alle andere pagina’s die over hetzelfde onderwerp gaan.
Wil je zeker weten of jouw pagina al is geïndexeerd door Google? Dat kan via Google Search Console.
Een gedetailleerde beschrijving van Google zelf over hoe Google werkt vind je hier.
Waar beginnen we?
Voordat je met content schrijven begint heb je natuurlijk een onderwerp nodig. Het vinden van een onderwerp is vaak helemaal niet moeilijk. Krijg je telkens dezelfde vraag aan de helpdesk of support afdeling? Schrijf er een bondig artikel over met een antwoord waar de bezoekers iets aan hebben.
Kom je er toch niet helemaal uit? Dan is de tool van Answer The Public misschien wel iets voor jou. Met deze tool kom je er achter welke vragen er over jouw niche worden gesteld. Met deze resultaten kan je weer inspiratie opdoen over jouw volgende blogartikel of webpagina. Voor de term ‘marketing’ kwam het volgende resultaat.
Zoals je ziet rolt hier een goudmijn aan ideeën voor jouw volgende stukje content uit.
En nu verder
Nu je een onderwerp gevonden hebt, schrijf je hier een bondig artikel over van minstens 500 woorden. Een tekst schrijf je niet voor Google, maar voor je bezoeker. Zorg er dus voor dat jouw artikel daadwerkelijk antwoord of inzichten geeft op de zoekopdracht waar jij je artikel op richt.
Hou je tekst levendig, en breek hem af en toe af met een afbeelding of witregel. Niemand houdt van grote muren tekst.
Ook Google moet kunnen begrijpen waar jouw tekst over gaat, en daarmee kan je zelf een handje helpen:
- Plaats de zoekwoorden waarop jouw tekst is gericht in de Titel (H1) van de tekst
- Voeg afbeeldingen, infographics en eventueel video’s toe om beeld toe te voegen bij de tekst.
- Voeg een meta beschrijving toe en zorg ook dat de meta titel is geoptimaliseerd
- Plaats regelmatig links naar waardevolle bronnen van informatie (als je naar een andere website linkt, zorg dan wel dat het venster in een ander tabblad opent)
- Kun je echt niet wachten tot jouw pagina geïndexeerd wordt? Vraag dan via Google Search Console een versnelde indexering aan.
Om te kijken of jouw webpagina aan alle voorwaarden voldoet, is het handig om deze checklist te raadplegen. Afvinken maar!
Meten is weten
Wil je weten of jouw stukje tekst ook echt gelezen wordt? Zorg dan dat de data van jouw website wordt getrackt in Google Analytics.
Met deze tool kan je exacte data van je pagina inzien, bijvoorbeeld hoe vaak hij is bezocht en hoe lang de gemiddelde sessieduur was. Ook kun je de locatie zien van de mensen die jouw pagina bezocht hebben. Google Analytics is echt een onmisbare tool om de prestaties van jouw website bij te houden.
En nu volhouden
Artikel klaar, live gezet en geïndexeerd in Google? Gefeliciteerd! Om op lange termijn echt stappen te maken is het echter belangrijk dat je steeds weer nieuwe content blijft schrijven. Het bespaar je support afdeling tijd om bij elke vaak voorkomende vraag te kunnen verwijzen naar de website.
Daarnaast verzamel je met waardevolle content ook nog een inkomende links naar jouw website, wat weer een factor is die meeweegt in het algoritme van Google. Ook daarmee kun je dus posities winnen in de zoekresultaten.