Starten met SEO? Zo leg je de basis in 5 stappen
Je hebt vast wel eens gehoord dat SEO belangrijk is voor de groei van je website. Toch blijkt een begin maken met optimaliseren vaak erg lastig. SEO is een wereldje vol vakjargon en technische kennis. Wil jij toch een beginnetje maken? Dat is met deze gids zo gepiept.
Wat is SEO?
Laten we bij het begin beginnen. SEO is een afkorting voor Search Engine Optimization. Kort door de bocht betekent dat het optimaliseren van je website, zodat deze een hogere weergave krijgt in de zoekresultaten van zoekmachines.
Waarom is SEO belangrijk?
Ruim 90% van de Googlegebruikers kijkt niet verder in de zoekresultaten dan de eerste pagina. Ga maar eens bij jezelf na: hoe vaak heb jij verder gekeken dan de eerste pagina in de zoekresultaten? Een ranking op de tweede pagina van de zoekresultaten is waardeloos, je ontvangt dan bijna geen kliks meer.
Daar komt nog bij dat mensen die zoekmachines gebruiken actief op zoek zijn naar jouw product. Zij hebben een vraag en jij kan ze daarbij helpen. De commitment van een Google-gebruiker is veel hoger dan bij elke andere verkeersbron.
Aan de slag!
Stap 1: Denk na over zoekwoorden
Goed gevonden worden is belangrijk. Maar het is nog belangrijker om na te denken waarop je goed gevonden wil worden. Op welke keywords is het voor jouw bedrijf essentieel om hoog te ranken? De kleine kapperszaak om de hoek zal niet bovenaan staan in Google wanneer iemand het zoekwoord ‘kapper’ intypt. Op deze korte zoekterm is de concurrentie veel te groot. Als starter is het dus niet verstandig om je op dit zoekwoord te gaan richten.
Stel je voor: je runt een kapperszaak in Den Bosch. We hebben het zoekwoord ‘kapper’ al uitgesloten, daar gaan we niet op focussen. Dat is iets te ambitieus. Waar wil je dan wel op gevonden worden? Daarvoor zul je bij jezelf een aantal vragen moeten beantwoorden en met behulp daarvan zoekwoorden bedenken. Bijvoorbeeld:
Richt ik me op mannen of op vrouwen?
Ben ik exclusief of juist wat goedkoper?
Welke klanten zijn tevreden over mijn werk?
Ga ik naar mijn klanten toe of komen ze naar mij?
Is mijn zaak in de avond ook geopend?
Geen idee welke vragen je moet stellen? Gebruik deze handige tool: https://answerthepublic.com/. Stel hem in op Nederlands en vul je branche in. De tool tovert vragen die via zoekmachines worden gesteld over jouw branche tevoorschijn!
Met het antwoord op de vragen is het al wat makkelijker om jouw zoekwoorden te vinden. Met het lijstje vragen hierboven zou je de volgende zoekwoordenlijst op kunnen stellen:
‘Kapper voor mannen Den Bosch’
‘Exclusieve kapper Den Bosch’
‘Haar blond verven Den Bosch’
‘Thuiskapper voor dames’
Nu je je zoekwoorden gevonden denkt te hebben, kan je in een tool van Google opzoeken of er wel interesse naar is. Twijfel je tussen twee termen? Dan biedt Google Trends de oplossing om de meest populaire term de kiezen, zoals in de foto hieronder.
Wat blijkt nou? Er is meer interesse om de haren blond te verven dan bruin te verven.
Nu is het zaak om de content op jouw website hier naadloos aan te linken. In jouw tekst moet het duidelijk worden dat jouw kapperszaak de beste keuze is voor de zoekopdracht. Laat je zoekwoorden enkele keren terugkomen in de tekst, maar overdrijf het niet. Het moet wel lekker blijven lezen.
Vergeet ook niet om te spelen met je keywords in de meta data. Daarover meer in stap 4.
Stap 2: Koppel je website aan Google tools
Google Analytics
Voordat we kunnen beginnen is het belangrijk om je resultaten meetbaar te maken. Je kunt namelijk niet weten hoeveel bezoekers je website trekt zonder hem aan te melden bij Google Analytics. In deze tool kun je zien hoe vaak je website bezocht wordt, wat je beste acquisitiekanalen zijn, waar ze vandaan komen, en nog veel meer. Als jouw SEO-inspanningen werken, kan je hierin zien dat je organische bezoekers gaan stijgen!
Google heeft hier zelf een gids voor gemaakt, die kun je hier vinden.
Google Search Console
Google Search Console is een krachtige tool waarmee je eenvoudig fouten op je website op kan sporen. In deze tool krijg je foutmeldingen wanneer mensen een pagina niet kunnen bereiken, of wanneer er links op je website staan die niet werken. Ook kun je je nieuw geschreven pagina’s ‘pushen’ naar Google zodat deze sneller worden geïndexeerd.
Ook hier heeft Google een handig stappenplan voor gemaakt, die kan je hier vinden.
Stap 3: Check of al je pagina’s worden geïndexeerd
Het is belangrijk om te weten of je pagina’s überhaupt wel worden geïndexeerd. Dit kan je doen door in Google het volgende in te tikken:
site:[jouwwebsite].nl
In mijn geval tik ik dus site:digibloei.nl in. Gelukkig kom ik mijn pagina’s tegen. Dat betekent dat mijn pagina’s worden geïndexeerd. Krijg jij geen resultaten? Neem dan even contact op met je webbouwer om te vragen wat er aan de hand is.
Stap 4: Check je meta tags
Het is in bijna elk contentbeheersysteem (CMS) mogelijk om de meta-tags van je webpagina’s te veranderen. De meta data is het stukje tekst dat weergegeven wordt in de zoekresultaten van Google. Als je deze niet zelf schrijft, genereert Google ze automatisch. Het resultaat hiervan is niet altijd gewenst. Probeer zelf iets te schrijven wat de zoeker overtuigt om op jouw website te klikken.
Als titel is het slim om de URL-structuur aan te houden, zoals in het voorbeeld hieronder.
De meta description is een korte beschrijving van wat er op de pagina te vinden is. Hierin heb je 160 karakters om de zoeker te overtuigen om op jouw website te klikken. Een handige truc is om in je meta description een vraag te stellen die de zoeker met ‘ja’ zal beantwoorden.
Stap 5: Zorg voor een handige linkstructuur
Links zijn voor Google belangrijk om de kwaliteit van je content te beoordelen. Zowel inkomende links (naar jouw website) als uitgaande links (van jouw website naar andere websites) zijn hiervoor belangrijk. Daarnaast heb je nog interne links, die gaan van de ene pagina naar de andere pagina van je website.
Vermeld je op je homepagina dat het telefoonnummer of het KvK-nummer te vinden is op de contactpagina? Link er dan meteen naartoe, dat is prettig voor de gebruiker. Heb je een ideale site gevonden om een probleem voor je klanten op te lossen? Zet een linkje op je website. Maak het voor je gebruiker zo gemakkelijk mogelijk.
Google gebruikt inkomende en uitgaande links om een indicatie te krijgen van de context en kwaliteit van jouw website. Dit is dus een factor die invloed zal hebben op hoe jouw pagina’s ranken.
Stap 6: Meet je resultaten en blijf optimaliseren!
Na al je harde werk wil jij natuurlijk zien dat de bezoekersaantallen van jouw website langzaam gaan stijgen. Daar doe je het namelijk voor! Via Analytics kan je je bezoekersaantallen bijhouden, en via Google Search Console kan je checken hoe je rankt op jouw zoektermen.
Ook kun je in een incognitovenster (control + shift + n) een zoekopdracht uitvoeren met de gewenste zoekterm en op die manier kijken hoe je pagina’s presteren. Stond je vorige week nog op positie 13 en nu op positie 6 in de zoekmachine, weet je dat je goed op weg bent.
Nog geen resultaten behaald? SEO is helaas een langetermijnproces. Het kan even duren voordat jouw harde werk zich uitbetaalt. Daarom is het belangrijk om te blijven optimaliseren. Rome is niet in één dag gebouwd.
Hulp nodig met SEO?
DigiBloei help je graag met je online ambities.
Neem contact op met me en daag me uit!