Wat is Google Analytics en wat kan je er mee?

Wat is Google Analytics en wat kan je er mee?

Google Analytics is een gratis tool van Google die het gedrag van jouw websitebezoekers inzichtelijk maakt. Vrijwel alle activiteit van bezoekers op jouw website wordt gemeten. Maar hoe vertaal je deze gegevens nu door naar een betere website? Dat, en meer, leer je in dit blogitem.

Het installeren van Google Analytics is een peulenschil. Als je een WordPress website hebt is het mogelijk om gewoon een plugin te downloaden en zodoende je gegevens meetbaar te maken. Als je een ander type website hebt, is het enige wat je hoeft te doen de trackingcode na de <head> van je pagina’s plaatsen.


Welke gegevens worden gemeten met Google Analytics?

Zo’n beetje elke activiteit die een bezoeker van jouw website onderneemt, wordt vastgelegd door Google. Zo kun je bijvoorbeeld precies zien welke pagina’s jouw bezoekers vaak raadplegen. Daarnaast zie je hoe lang bezoekers op jouw website blijven, op welke pagina’s jouw bezoekers weggaan, hoe vaak een bezoeker jouw website wegklikt zonder enige interactie, en nog veel meer. Vooral voor iemand die er niet echt in thuis is, is het bizar hoeveel data er wordt bijgehouden. Nog meer voorbeelden:

  • Apparaat waarmee men jouw website bekijkt (wist je dat dit in meer dan 50% van de gevallen een mobiele telefoon is?)
  • Hoe een bezoeker op jouw website terecht is gekomen
  • De locatie van een websitebezoeker, vaak tot op de stad nauwkeurig
  • Hoe vaak bezoekers terugkeren op de website
  • Hoe vaak bezoekers bepaalde doelen op jouw website voltooien (bijvoorbeeld contactformulieren invullen)
  • Hoeveel bezoekers zich in realtime op jouw website begeven, en op welke pagina
  • Het geslacht en leeftijd van je bezoekers
  • Welke browser je bezoekers gebruiken

 

Wat kan ik met de gegevens van Google Analytics?

Natuurlijk is het interessant om te weten hoe je de data van Google Analytics door kan vertalen naar een verbeterde website. De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos, hieronder staan een paar praktische opties.

Checken waar jouw bezoekers je website verlaten

Het kan zijn dat bezoekers op bepaalde pagina’s jouw website vaker verlaten dan op andere. Sterker nog, dat is bijna altijd zo. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat mensen vaak op zoek zijn naar je contactgegevens, en dat de contactpagina daarom vaak wordt weggeklikt.

Maar wat nou als er een belangrijke pagina vaak wordt weggeklikt? Dan is er wellicht sprake van een probleem op deze pagina. Misschien laadt hij wel heel traag, of is de informatie onoverzichtelijk weergegeven. Misschien is hij wel helemaal niet interessant. De oorzaak van de weggeklikte bezoekers zul je zelf moeten achterhalen, maar Analytics kan in elk geval helpen om het probleem te vinden.

Hieronder een voorbeeld uit de praktijk. Op mijn eigen website zie ik dat er de pagina over een van mijn diensten, namelijk webanalytics, wel erg vaak wordt weggeklikt. 94% is een behoorlijk percentage. Nu is het dus aan mij de taak om te kijken waarom deze pagina zo slecht presteert.

 

Nagaan of jouw SEO-activiteiten vruchten afwerpen

Als je volop bezig bent met het verbeteren van de vindbaarheid van jouw website, wil je natuurlijk wel weten of je inspanningen ook echt resultaat hebben. Dat kan gelukkig met Google Analytics. Navigeer naar ‘Acquisitie’ > ‘Kanalen’. Daarna ga je op zoek naar ‘Organic Search’. Organische bezoekers komen namelijk via zoekmachines op jouw website. 

Vervolgens ga je kijken of er een stijging waar te nemen is in het aantal organische bezoekers. Dat kan door bijvoorbeeld de periode van de afgelopen 3 maanden te vergelijken met de 3 maanden daarvoor. De periode kun je zien in de rechterbovenkant van het scherm. 


Nu is het mogelijk om te zien of er een procentuele stijging van het bezoekers is geweest in de geselecteerde periodes. Goed nieuws voor de website in dit voorbeeld, het aantal bezoekers is namelijk licht gestegen. 

Controleren op welke pagina’s jouw bezoekers niet lang blijven hangen

Je wil natuurlijk dat iemand die jouw website heeft gevonden, ook lang op de website blijft. In de praktijk is het echter vaak zo dat een bezoeker niet zo lang op je website zal zitten. De gemiddelde sessieduur is namelijk zo’n 1 minuut en 40 seconden (hoger voor webshops). Je hebt dus gemiddeld zo’n 100 seconden om de bezoeker te overtuigen van jouw diensten. 

Om te kijken op welke pagina’s je bezoekers minder lang blijven hangen dan gewenst, ga je in Google Analytics naar Gedrag > Site-content > Alle pagina’s.

Hier zie je een overzicht van de meest populaire pagina’s op jouw website in de geselecteerde periode. Op zich is dat al interessant om te weten, maar wij duiken net wat dieper in de gegevens. 

In de kolom ‘Gem. tijd op pagina’ kun je logischerwijs zien hoe lang iemand gemiddeld op deze pagina blijft kijken. 

In het bovenstaand voorbeeld is te zien dat op de pagina ‘diensten’ bezoekers maar 6 seconden blijven kijken. Aan mij dus weer de taak om te kijken wat hiervan de oorzaak kan zijn.

Dit waren slechts 3 praktijkvoorbeelden van de eindeloze functionaliteiten van Google Analytics. Ondanks dat je prima zelf wegwijs kan worden in Analytics, is het ook altijd een goed idee om een specialist in te schakelen. Als je echt afhankelijk bent van jouw website voor jouw omzet, kan het enorm veel opleveren om echte inzichten te hebben over jouw website en zijn bezoekers. 

Aan de slag!

Hopelijk is het na het lezen van deze blog duidelijk wat Google Analytics is en wat je er mee kan. Toch nog vragen? Dan kan je natuurlijk altijd mailen naar info@digibloei.nl of bellen naar 06-40288465. Ik ben beschikbaar voor al je vragen.

Wil je samen met mij de diepte in over jouw websitegegevens? Schroom dan niet om contact op te nemen. 

Interessant? Deel hier

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Tim Coset

Tim Coset

Online marketeer